HOME SWEET SHANGHAI

Na ons bezoek aan NL in mei voelt Shanghai nu echt als thuis, ik zal daarom eindelijk wat foto’s delen van ons appartement en compound. Wij wonen in Hongqiao een wijk in Puxi (westzijde vd rivier) deze wijk trekt van oudsher expats en is van alle gemakken voorzien. Het was even zoeken naar een netjes onderhouden appartement maar het is gelukt na +- 70 bezichtigingen. Onze compoud ‘Yanlord Riverside Garden’ bestaat uit zo’n 30 flats, dat zijn ongeveer tussen de 2000-2500 gezinnen en biedt vele sportfaciliteiten zoals zwembaden (binnen/buiten) tennisbanen, squash, badminton, golf driving range etc. De compound is heel groen, dat is lekker om het drukke stadsleven soms even te ontvluchten. Wij wonen op de 19e verdieping en hebben een ruim appartement. In mei is de container aangekomen en op nog een paar te bestellen meubelen na is het nu naar onze smaak ingericht.

Tegen de compound ligt de Suzhou Creek, een andere rivier in Shanghai. Naast het water ligt een mooi aangelegde smalle boulevard waarop een hardlooptrack is aangelegd. Ook zijn er diverse ‘Green Ways’ rondom de compound een stukje groen met wandel/hardlooppaden en een groot park met een meertje in het midden. Heel fijn om zo snel even in het groen te kunnen zijn, al hoor je de geluiden van stad gewoon door suizen.

Al redelijk snel hebben we vrienden gemaakt dat gaat gemakkelijk mede dankzij de Nederlandse Vereniging, waar ik inmiddels ook actief ben als vrijwilliger. Erg leuk, want zo leer je de stad beter kennen en bouw je een netwerk op. We organiseren maandelijkse borrels op diverse locaties, BBQ’s, Sinterklaas, Koningsdag, boeklezingen enzovoort.

Mijn Chinese les gaat ook aardig goed, ik ben nu zover dat ik me redelijk verstaanbaar kan maken in taxi’s, winkels, restaurants en een simpel geprekje kan aanknopen. Mits de chinezen openstaan voor een ‘beginnend chinees gesprek’ en ze moeite doen te begrijpen wat ik probeer uit te drukken. Echter blijft het een moeilijke taal die op geen enkele manier te herleiden is. De vele karakters, verschillende tonen en lastige uitspraak waar je na een uur les stijven kaken van over houdt, maken het een uitdaging de taal goed onder de knie te krijgen. Toch heb ik veel plezier aan de lessen (4/5 uur per week) via Wechat (soort Facetime) van mijn geduldige lerares Lisa.

Tot nu toe hebben we net zoals in NL een erg mooie zomer gehad; niet te warm en schone lucht, genieten dus!

 

 

3 Replies to “HOME SWEET SHANGHAI”

  1. Hoi Thomas en Irene,

    Dat is effe iets anders dan Helvoirt of Oisterwijk. Ziet er goed uit. Fijn dat jullie het zo goed naar de zin hebben.

    groetjes Gerry

  2. Ziet er geweldig uit allemaal, kan me voorstellen dat jullie je nu echt thuis voelen! Heerlijk al die voorzieningen zo bij de hand, en het appartement is echt mooi. Leuk ook dat de Chinese les zo goed gaat, en fijn dat je je in het dagelijks leven daardoor ook wat verstaanbaar kunt gaan maken in de taal van het land.
    We wisten helemaal niet dat jullie in mei in NL waren 8-O! We hebben dat misschien gemist omdat we toen zelf in Amerika zaten :-).
    Liefs vanuit Waalwijk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *