WINTER IN CHINA

Ons eerste uitstapje van 2019 was bijzonder koud maar sprookjesachtig. Op ongeveer 3 uur vliegen vanaf Shanghai naar het noorden ligt Harbin, de hoofdstad van de provincie Heilongjiang (letterlijk Zwarte draak rivier) grenzend aan Rusland en Noord-Korea. Met een groep vrienden uit Shanghai zijn we hier een weekend geweest.

Tempraturen kunnen hier in de wintermaanden dalen naar -30 -40 graden Celcius. Vanwege deze temperaturen is de Songhua rivier die door de stad loopt een aantal maanden per jaar dicht gevroren, het ijs is meters dik. De stad staat bekend om de rijke Russische invloeden vanwege de aanleg van de Chinese Eastern railway in 1898, deze staat in verbinding met de Trans-Siberian railway. Hierdoor kwamen veel Russische immigranten naar Harbin en werd het een belangrijke handelspoort. Zo ontwikkelde Harbin zich in de jaren 20 tot mode hoofdstad van China; de nieuwste mode kwam via Parijs, Moskou en Harbin naar Shanghai. Het grote publiek bezoekt Harbin tegenwoordig voornamelijk voor het Ice Sculpture Festival; prachtige ijs en sneeuw sculpturen worden jaarlijks in mum van tijd neergezet. De NOS heeft hier dit jaar ook een item over uitgezonden. De stad is prachtig verlicht en er zijn allerlei winterse activiteiten op de Songhua rivier zoals ijskarten, rodelbanen/glijbanen en wak zwemmen. Ook hebben we de Siberische tijgers bezocht, gelukkig zaten deze zoals in Safari Park Beekse bergen voor een groot deel in grote buitenverblijven maar het blijft een dierentuin. In China is het heel normaal dat je dieren in de dierentuin door het hek kan voeren. Zielig maar waar, zijn dit niet alleen lappen vlees maar ook leven dieren, onder de noemer leed vermaak naar mijn mening..

Schaatsen in Shanghai! Namens de Nederlandse vereniging heb ik het schaatsevent ‘Benelux on Ice’ georganiseerd. In samenwerking met onze zuiderburen wonend in Shanghai hebben we de schaatsbaan die aan de voet van de iconische Oriental Pearl Tower ligt, afgehuurd. Uiteraard hebben we sponsoren gestrikt voor de nodige koek en zopie: chocolade melk, glühwein en rookworst 🙂 Dit event is dit jaar voor het eerst georganiseerd en was een groot succes, nadien hebben we veel positieve reacties gekregen dus wie weet volgend jaar weer!

2 Replies to “WINTER IN CHINA”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *